INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti
DAERAH TENDONG
DUN TENDONG
MUKIM TENDONG
PARLIMEN
NEGERIKELANTAN
Rekreasi & Pelancongan

Banyak tempat-tempat menarik di sekitar kawasan Pusat Internet 1 Malaysia Tendong Tendong, antaranya tempat yang menarik yang berdekatan dengan kawasan Pusat Internet 1 Malaysia Tendong adalah Wat Chinpradittharam adalah merupakan wat yang dibina oleh masyarakat Cina di perkampungan Cina. Dalam bahasa Siam, Chin adalah bermaksud "Masyarakat Cina" manakala Praditthan adalah "Bina" manakala Aram pula bermaksud "Wat". Description Wat Chindpraditharam: Current Chief Abbot/ ChauWat: Ven. Phra Palad Preecha @ Phor Than Goi

Wat Chinpradittharam,
17030,Kg. Tendong,Pasir Mas,Kelantan
Tel:019-9409131

Sejarah wat: Wat ini dipercayai telah dibina lebih kurang seabad tetapi tapak asal adalah dekat dengan tepi sungai kelantan yang terletak dalam kawasan kampung Tendong. Wat ini telah berpindah ke tapak sekarang lebih kurang 50 tahun. Pukul 11am-2pm merupakan waktu rehat bagi Bhikku. Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan boleh hubungi: Encik Chee(Bendahari Wat): 019-9731089

Kemudahan Awam

Terdapat pelbagai kedai makanan yang menarik di sekitar Kampung Tendong. Antara kedai makan yang paling menarik yang terletak kira-kira 10 minit dari Pusat internet 1 Malaysia Tendong ialah Kedai Mee Pak San, Tendong. Keenakan Maggi Udang ini adalah pada rasa Udang Besar dan segar dan rasa kuah meggi dengan aroma periuk tanah. Terdapat pelbagai lapisan masyarakat menikmati masakan Mee Pak San terutamanya pada musim-musim cuti sekolah dan perayaan.

Pendidikan

Sekolah Menengah Teknik Pasir Mas atau nama ringkasnya SM Teknik Pasir Mas, merupakan sebuah Sekolah menengah teknik yang terletak di Jalan Tendong-Bunut Susu.
Pada 2011, Sekolah Menengah Teknik Pasir Mas mempunyai 278 pelajar lelaki dan 229 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 507 orang. Ia mempunyai seramai 87 orang guru padaa 2011.
SMT Pasir Mas terletak kira-kira 12 km dari bandar Kota Bharu dan kira-kira 10 km dari pekan Pasir Mas. Sekolah ini didirikan di atas tapak seluas kira-kira 39 ekar di Km 2, Jalan Tendong ke Bunut Susu. Sekiranya anda datang sama ada dari arah Kota Bharu atau pekan Pasir Mas, anda akan bertemu dengan simpang empat Tendong, iaitu persimpangan untuk ke SMTPM.
Jika anda menggunakan perkhidmatan keretapi dari arah selatan, anda boleh berhenti sama ada di stesen keretapi Pasir Mas atau Wakaf Bharu. Seterusnya anda boleh mendapatkan perkhidmatan teksi(kereta sewa) atau bas Transnasional laluan Pasir Mas - Tendong - Bunut Susu. Manakala jika anda menggunakan perkhidmatan bas ekspress hingga ke Kota Bharu, anda juga boleh ke SMTPM dengan menggunakan perkhidmatan teksi dan bas Transnasional laluan tersebut.

Kisah Kejayaan

Muhd Shahrin Bin Shamshul Bahrin
Celik IT

Umur:
11 tahun

Email:
Shahrin1512@gmail.com

FB:
Ehh Shahrin Larhh

Keahlian PI1M:
5/4/2016

Kisah Kejayaan:
Latar belakang: Adik Muhd Shahrin merupakan penduduk tetap yang bersekolah rendah di darjah 5. Adik Muhd Shahrin merupakan anak ke 7 daripada 8 adik beradik. Beliau merupakan ahli PI1M yang aktif yang sering meluangkan masa mempelajari ilmu kemahiran ICT pada hujung minggu

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M
Sebelum ini, adik Muhd Shahrin merupakan seorang kanak-kanak pendiam dan agak pemalu. Sebelum ini, beliau hanya menghabiskan masa datang ke PI1M ini untuk melayari internet seperti Youtube. Beliau juga kurang berpengetahuan dalam mengendalikan Microsoft Office.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M
Melalui kelas latihan ICT yang telah dijalankan pada setiap minggu, pengetahuan ICT beliau telah meningkat hari demi hari. Beliau telah pandai mengendalikan akaun facebook untuk kerja-kerja ilmiah dan juga menggunakan “Youtube” untuk pembelajaran seperti menyiapkan kerja sekolah. Beliau juga sering menjadi pemenang pertandingan yang telah dijalankan di PI1M ini seperti pertandingan menaip terpandas, pertandingan Puzzle dan juga pertandingan Origami bahan-bahan terpakai.

Apa yang dipelajari melalui PI1M:
- Belajar menaip dengan pantas.
- Mengikuti kelas ICT dan Bahasa Inggeris.
- Membuat “slide powerpoint” dan membentangkan di hadapan kelas.
- Membuka akaun facebook bagi tujuan pembelajaran di sekolah.

Keusahawanan


Nama : Encik Ahmad Ismeq Amir Bin Ahmad Noor
No. K/P : 930507-03-5351
Alamat : Lot 1030, Kampung Perangkat, Bunut Susu, 17030 Pasir Mas, Kelantan.
Tel : 014-5120138
Pejabat : -
E-mel : -
Pendidikan / Akademik : -
Nama Perniagaan : Sarung Senjata
Produk yang dikeluarkan : Sarung Keris, Keris, Kapak, Kerambit.
Blog dan FB usahawan :-
-Blog :
-FB : Nama dalam FB :- Ameer Noordin atau https://www.facebook.com/profile.php?id=100006888226353

Gambar produk dan Usahawan :

- Gambar Produk


- Pekerja-pekerja


- Tempat operasiNama : Puan Irnizal Binti Mustafa No. K/P : - Alamat : 3500-F, Kampung Hutan Chengal, 17030 Pasir Mas, Kelantan. Tel : 019-9879680 / 013-9869680 Pejabat :- E-mel : irnizal@gmail.com Pendidikan / Akademik : - Nama Perniagaan : Sarung Lengan Humaira Produk yang dikeluarkan : Sarung Lengan, Sarung Lengan Manik, Keychain Comeyy, Fabric Flower Blog dan FB usahawan :- - Blog : http://stokinlengan.blogspot.my/#!/tcmbck - FB : Nama dalam FB :- Butik.Humaira atau https://www.facebook.com/butik.humaira/

Gambar produk dan Usahawan :

- Gambar Produk


- Pekerja-pekerja


- Tempat operasi